Informatie

Informatie

Jong Bevrijd is een project voor middelbare scholen over de oorlog. Door middel van verhalen van jonge mensen uit de oorlog proberen we deze periode voor jongeren tastbaar te maken. Het doel van dit project is Limburgse jongeren confronteren met hun plaatselijke oorlogsgeschiedenis waardoor de oorlog dichterbij komt. Hierdoor zijn ze beter in staat om zich in te leven, stelling te nemen en zich te bezinnen op vrijheid.

Door middel van audiovisueel materiaal en muziek wordt dit vormgegeven in een les van ongeveer 50 minuten. In het project worden verhalen verteld over onderduiken in de oorlog, het dagelijks leven in een bezet land en het verzet. Door middel van stellingen worden studenten uitgedaagd om over dit onderwerp na te denken en te discussiëren. De scholen worden bezocht van zuid naar noord, net zoals Limburg in ‘44/’45 bevrijd is geworden door de Geallieerden.

Door wie is het project opgezet?

Mijn naam is Ylka Kolken, ik ben 23 jaar. In samenwerking Gé Reinders is het project Jong bevrijd ontstaan. Mijn interesse in dit onderwerp leefde altijd al. Ik herinner me nog dat ik toen ik een jaar of 10 was naar het Anne Frank huis ging. Ik huilde de hele middag. Mijn fascinatie voor alles wat er in die periode gebeurde groeide.

Totdat ik vorig jaar het verhaal hoorde van een jonge vrouw genaamd Nelly. Zij bleek tijdens de oorlog in het verzet te hebben gezeten. In deze periode van haar leven was zij 18 jaar. Ze hielp Joodse mensen onderduiken in en rondom Maastricht. De manier waarop zij moed toonde en haar leven waagde raakte mij diep. Er bleven vragen in mijn hoofd rondspoken als: wat zou ik doen als ik haar was? Wat als vrijheid nu niet zo vanzelfsprekend is? Zou ik anderen gaan helpen met het risico mezelf en mijn familie in gevaar te brengen? Ik begon erover na te denken hoe ik jongeren hetzelfde besef als ik door haar had gekregen, zou kunnen geven. Jong bevrijd werd geboren. In dit project worden jongeren door middel van lokale, gedetailleerde informatie over de oorlog aangezet tot het denken, herdenken en accepteren van onze geschiedenis.

Samen met Gé ben ik aan de slag gegaan met muziek. We schreven liedjes over het onderwerp, over Nelly, een bescheiden verzetsheldin. Ik kreeg de kans om met Mattie Tugendhaft te spreken, een 81-jarige man die toen hij 5 jaar was door Nelly geholpen werd om onder te duiken. Samen met Phil Karis, die al het film-, monteer- en fotografiewerk verricht zijn wij hem gaan interviewen.

Naast het vertellen van deze verhalen op dit moment is het voor het project van belang om de verhalen te bewaren.

Dankwoord

Alleen had ik dit project nooit kunnen ontwikkelen. Gé heeft mij fantastisch geholpen met de muziek. Samen met zijn vrouw Marjan Suilen kwam de educatieve kant van het project tot stand. Dankzij Pierre Rieu ontdekte ik de prachtige verhalen van Nelly en Mattie. Phil hielp mij met het bedenken van het uiterlijk, de naam, de inhoud van het project en daarnaast heeft hij alle verhalen vastgelegd op beeld en de website gemaakt. Ik ben dankbaar dat ik zo jong zoveel mooie verhalen mag horen, bewaren, doorvertellen en ontdekken.

Financiële partners van Jong Bevrijd

Dit project had niet tot stand kunnen komen zonder de financiële partners:

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.