In de klas

In de klas

Jong bevrijd is een educatief project dat zich richt op jongeren tussen de 14 – 17 jaar. Het niveau waar de leerlingen zitten is niet relevant, elke school of klas kan zich aanmelden.

Wanneer Jong bevrijd op uw school komt, zal het project plaatsvinden in een klas van +/- 30 leerlingen. De les zal ongeveer 50 minuten duren, afhankelijk van de reguliere duur van de lessen. Het is mogelijk om het project aan meerdere klassen op één school aan te bieden. Het maximale aantal klassen op één dag is drie.

De les

Na een korte inleiding over de opzet van Jong bevrijd wordt de les opgedeeld in drie onderdelen:

1. Het dagelijkse leven in een bezet gebied

2. Onderduiken

3. Het verzet

Bij alle drie deze onderwerpen laten we via een beamer (die wij eventueel zelf kunnen verzorgen mits deze niet aanwezig is) interviews zien van mensen die tijdens de oorlog een van deze drie dingen meemaakten. Het bijzondere aan het project is, dat het allemaal jongvolwassenen waren in deze periode, net zoals de leerlingen nu. Na de interviews zullen er stellingen aan de leerlingen worden gegeven. Door middel van kaartjes kunnen zij hun mening geven en zal er een discussie op gang gezet worden.

U kunt denk aan stellingen als:

– Ik zou iemand bij mij thuis laten onderduiken

– Ik zou zelf in het verzet gaan werken

– Ik zou iemand verraden voor kopgeld

Na het project

Wanneer de leerlingen zelf bijzondere verhalen uit de oorlog kennen, kunnen ze deze via onze website www.jongbevrijd.nl inzenden. Deze verhalen worden vervolgens gepubliceerd op onze website.

Kosten

Omdat wij het project aan zoveel mogelijk leerlingen willen aanbieden is het voor scholen gratis om het project te boeken.

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.